joi, mai 07, 2015

Cum ajungi taximetrist - 10 reguli care ar trebui impuse

...

Cine vrea sa stie cadrul actual, sa citeasca Legea Taximetriei. E stufoasa, frumoasa si degeaba in unele privinte.

Ce ar trebui sa contina aceasta lege:

- taximetristii sa fie doar persoanele care detin permis de conducere de cel putin 5 ani (in prezent, limita este de 2 ani); nu m-as da pe mana unui pusti care nu si-a luat bac-ul dar si-a luat carnetul si care cum face 21 de ani se gandeste ca din liniute nu se castiga bine si singura meserie pe care o poate face e taximetria


- varsta minima a celor care practica taximetria sa fie de 25 de ani (in prezent este de 21). macar teoretic sa avem de-a face cu persoane mai coapte la minte si mai rationale in decizii.
- lipsa cazierului judiciar. total. in acest moment, daca parcurgi legea si faci o deductie logica, observi ca nu poti fi taximetrist daca ai condamnari pentru talharie, viol sau crima. poti sa fi fost condamnat pentru terorism din ce inteleg. din punctul meu de vedere, taximetristul trebuie sa fie alb imaculat.
- cei care doresc sa devina taximetristi sa dea un test de cunoastere a orasului. nu ca in Londra, dar oricum sa fie in stare sa gaseasca fara GPS toate arterele mari si strazile importante, sa stie obiectivele de interes (spitale, administratii publice, muzee, samd). in acest moment cine vrea atestat da un test de genul acestora
- taximetristii sa stie la nivel conversational limba engleza. se poate face un test standard cu anumite structuri lexicale care sa fie musai cunoscute.
- masinile care sunt folosite ca taximetre sa nu aiba vechime mai mare de 5 ani, indiferent ca apartin firmelor de taxi sau persoanelor fizice. prelungirea autorizatiei sa se faca doar pentru un an si doar daca masina respectiva nu a depasit un anumit numar de kilometri.
- fumatul in taximetre sa fie interzis, inclusiv soferului. considerand taximetrul un spatiu public, logic e sa se aplice aceasta regula.
- taximetrele din provincie (in cazul Bucurestiului) sa aiba istoric al parcursului. daca taxiul de ilfov, prahova sau you name it, cu indicativul xyz e controlat in traficul din Bucuresti si are mai multi kilometri pe gps in ziua aia decat kilometri pe un singur bon din aparatul de marcat (cel emis pentru o cursa legala, din provincie in Bucuresti - pentru ca apoi are obligativitatea sa se intoarca in localitatea unde are autorizatie), sa i se suspende licenta de taximetrie pentru 2 ani.
- locul din dreapta soferului sa nu poata fi ocupat. atat pentru siguranta lui, cat si a pasagerilor.
- taximetristului care refuza o cursa sau o conditioneaza de plata unei anumite sume de bani sa ii fie retrasa imediat autorizatia de practicare a taximetriei. constatarea se poate face cu organe abilitate, in civil, care sa poata verifica prin sondaj taximetrele aflate pe LIBER in strada.

Ce am scris aici sa fie valabil si pentru UBER.

...Un comentariu:

  1. Regulile probabil exista insa cu siguranta nu vor fi niciodata puse in aplicare de taximetristi.

    RăspundețiȘtergere