vineri, august 03, 2018

Roastul lui Ponta - pentru ca te cheama... Micutzu

...

Definitia roastului zice ca acest gen de spectacol de umor, provenit din State, este acela in care un invitat de onoare este subiectul glumelor. Astfel de evenimente sunt destinate a onora intr-un mod aparte o personalitate si pe langa glume (unele insultatoare), contin omagii sau laude sincere. Cel care este rostuit vine inconjurat de prieteni si fani.

Ca sa va faceti o idee si mai clara, primul roast a avut loc in 1949, la un club din New York, iar invitatul rostuit, invitat de onoare, a fost Maurice Chevalier. Nu insist asupra numelor rostuite prin SUA, dar amintesc doar cateva din cele rostuite la noi: Doroftei, Dorian Popa, Alex Velea, Bendeac, samd.

Din aceasta mica expunere intelegerea mea de bun simt este ca rostuiesti un om pe care il apreciezi, pe care il admiri, care a facut ceva memorabil in sensul bun pentru breasla sa, care a avut reusite sau o cariera ce au adus experiente sau emotii pozitive celor din jur. Un om pentru care roastul este o forma altfel de a-ti scoate palaria.

Micutzu ii face roast lui Victor Ponta!

Victor Ponta, a carui caracterizare nu o fac eu. Nu amintesc de controverse legate de plagiat, de diplome de pe la Catania, reusite politice pentru Romania sau acuzatii cu iz penal. Vorbim despre un individ emblematic pentru clasa politica a Romaniei, alunecos, egocentrist, fara scrupule. Nu este vreo personalitate care a realizat ceva pentru care marea masa a romanilor sa ii fie recunoscatoare. Nu e vreun Bratianu, nici Regele Mihai (desi si la Rege sunt multi care pot spune lucruri negative). Este un ins care a fost (acum s-a rebranduit chipurile) exponentul continuatorilor PCR. stiti voi, actualul _ _ _ _   _ _ _!

Unii dintre voi stiti, cand am sansa mai urc pe cate o scena de stand-up pentru amatori. Inclusiv din perspectiva asta mi se pare total nefericita alegerea de a rostui un astfel de individ. Artistii de stand-up ar trebui sa aiba coloana vertebrala si principii, stand-up-ul fiind asociat cu capacitatea de a prezenta fara perdea realitatile de zi cu zi, taxand in majoritatea cazurilor derapajele, anomaliile, situatiile si actiunile iesite din comun sau care afecteaza la un anumit nivel publicul.

Revenind la preambulul acestui text, avem de inteles ca:

a) Victor Ponta merita sa fie omagiat cu un astfel de spectacol-tribut?
b) Micutzu a mirosit potentialul de dezbatere si viralizare a subiectului, personajul fiind unul controversat by default si abdica sau nu il intereseaza de fel "principiile" pe care se alege un roastuit?
c) E foame de bani, baieti?

In Romania si peste tot in lume, personaje cu o imagine ca a lui Ponta nu sunt coafate pe scena de artisti integri. Devin subiecte de bancuri, de caterinca, sunt caricaturizate si devin supape ale frustrarilor acumulate de oameni din cauza clasei politice, daca nu chiar a lor direct. Ponta este doar un nume. Maine, peste un an sau mereu, Micutzu sau altii vor organiza roasturi pentru a omagia pe Liviu Dragnea, generalul Oprea, Codrin Stefanescu, Ludovic Orban, Elena Udrea sau Viorica Dancila? Pacat ca nu mai exista Ceausescu sau Hitler.Pentru ca... de ce nu, "e un act artistic". Ah, si vedeti mica nuanta din citatul marcat in poza, declaratie a lui Micutzu, legat de conditionari. Altfel, traiasca libertatea de exprimare!

P.S.: Oare si Firea ar fi de acord s-o rostuiasca Micutzu dupa ce a luat-o magistral la belengher intr-un show de stand-up? Pentru ca locul unor astfel de specimene este in spectacolele de stand-up, nu in roasturi!

...

5 comentarii:

 1. Wonderful idea!! De ce nu incerci? Mogulu does Veorica. Om te faci! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Roasturile nu sunt un omagiu sau ceva oferit persoanelor care fac lucruri bune. Vedeti că există roastul lui Trump. Acolo ce spui?

  RăspundețiȘtergere
 3. Din acest comentariu al tău, spunând de ce ar trebui să facă un comediant, se vede că nu ai aprofundat subiectul stand up, și diferitele lui forme.

  RăspundețiȘtergere
 4. In 2011? Cand nu era personajul politic ci cunoscut mai degraba ca agacerist so showman? Sigur putem face si un roast al lui Nutu Camataru. Crezi ca e ok, nu?

  RăspundețiȘtergere