marți, iunie 09, 2015

Bistro de l'Arte - un restaurant cu parfum aparte

...

Se spune ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Se spune... Am fost la Bistro de l'Arte din Brasov cu apetit de gusturi bune si nu am gresit.

Localul este chic, mobila este veche si bujorii de pe mese proaspeti. Plasat pe o strada tipica centrului vechi al Brasovului, restaurantul care a castigat locul intai la BurgerFest te duce un pic inapoi in timp, promitandu-ti experiente culinare cu viitor.


Rezervarea am facut-o cu o zi inainte, iar la sosire am ales sa servim masa in interior, unde boltile pline de istorie si geamurile larg deschise faceau din dupa-amiaza de iunie un refugiu desprins din cartierele boeme ale Parisului.

Consultasem inainte oferta speciala de pe pagina de internet a restaurantului, dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Oferta de pe site era un pic trecuta, asa ca nu m-am putut bucura de salata de toamna cu pere, branza de capra, prosciutto cotto, ceapa rumenita, spanac si rucola. Nu m-am bucurat nici de papardelele in sos cremos de trufe.

Am lacrimat interior si am debutat cu doua cocktailuri cu tinuta, cu gusturi echilibrate si servite pe un suport argintat in loc de "biscuitii" obsinuiti din alte locuri.

 
Domnisoara a ales un Marmora (cu Havana Club, Vinars de Jidvei, Monin Orgeat, Luxardo Maraschino, suc de lamaie, suc de portocale si ananas proaspat) - un cocktail mai degraba masculin, cu gust pe care daca as fi femeie l-as asocia cu paradoxul unei barbi pe piele (usor aspru, usor interesant). Subsemnatul a mers pe un Elixir Sour, o alegere fericita, mai ales ca fara dulce simt ca plang. Chartreuse Vert, Limoncelo, Monin Vanilla, suc de lamaie, nectar de pere si o spuma de albus care iti lasa mustati au fost ingredientele acestei licori pe care as cataloga-o drept incitanta.

Regrupati si curiosi, am vizitat de curiozitate toaleta. Stil vechi, curata, dar... un miros fetid de pipi iti muta nasul si gandul ca esti intr-un local de top. Curat era sa lingi de pe jos, inclusiv din pisoar, insa ceva undeva nu functiona. Ca era vorba de o aerisire, sau de vreun bazin de colectare negolit... habar nu am. Am pozat meniul saptamanii pe peretele wc-ului - marketingul se face chiar si cand ai socoteala in mana, nu-i asa!?! si am iesit ca sa nu imi stric pranzul.


Am facut bine, caci au urmat 4 experiente de "jos palaria". O supa de ceapa condimentata maiestuos, cu gusturi complexe precum caracterele unui film bun, a deschis balul, acompaniata de o supa crema de mere, morcov caramelizat si gorgonzola.



Aceasta din urma a fost ca o catifea comestibila, singurul cusur gasit fiind bulgarasul de gorgonzola, care si-a gasit repede sfarsitul in cateva linguri de supa devorate si savurate in acelasi timp, vorba ceea: Festina lente! Am remediat rapida disparitie a contrastului dulce-sarat din era post-bulgaras de gorgonzola cu putina sare de Himalaya rasnita studiat.

 
Calatoria gustativa s-a incheiat cu o portie de melci pentru partea feminina si burgerul casei pentru mine. Melcii gustosi, dar stiti voi, totul e in sosul in care se scalda, de data asta fiind unul cu aroma si consistenta de pesto (mai putin mugurii de pin). Singurul cusur e ca au fost putini :))


Burgerul a fost corect, cu apreciere pentru dulceata de ceapa din el si cu sprancene ridicate in ceea ce priveste sosul lor iute, despre care unii spun ca e home made, dar e servit in niste recipiente mari inscriptionate "made in usa". Trecem peste, era iute ca Usain Bolt. Oul ochi moale nu l-am inteles, dar cred ca e chestie de gust. Personal poate as fi posat oul daca tot ma joc de-a arta in farfuria unui burger, dar fie!

Cu doua ape plate, nota pictata de local fuse 141 de lei. As zice bine cheltuiti.

Concluzie: Meniu scurt dar bine gatit. Un loc in care revii cu placere si asta datorita ambiantei si a faptului ca papilele gustative dezvolta dependenta dupa ce iau contact cu unele minunatii din farfurii.

Plusuri:
- mancare delicioasa
- serviciu impecabil
- locatie, decor si ambianta din alta lume, simti ca sta timpul in loc

Minusuri:
- "parfumul' de la toaleta

Recomandari:
- folositi toaleta fetelor :) altfel, mergeti cu toata increderea, e o experienta de neuitat

Note:
Produse: 9,5
Service: 9
Preturi: 8
Curatenie: 8
Personal: 9
Total: 43,5/50

...

sâmbătă, iunie 06, 2015

Gaura Dulce - un restaurant de Liga Campionilor

...

Sambata, 6 iunie, ne-am pregatit de finala Ligii Campionilor la restaurantul Gaura Dulce din Brasov. Cine nu stie povestea, pe scurt: restaurantul se afla pozitionat in spatele restaurantului Cerbul Carpatin care se afla in Piata Sfatului. De-a lungul timpului, cine intreba unde se afla actualul restaurant primea raspunsul "in curul Cerbului Carpatin".

Revenind la papica. Am ales sa luam masa la terasa lor care se afla vis a vis de gradina de la Hirscher. Un picol atent si un ospatar-sef scolit pe stil vechi dar atent la tot, cu subtilitatea de stil nou.

Ne-am dus special pentru flechiile care au facut celebru acest restaurant, asa ca au fost pe lista de bucate comandate. Flechiile sunt doua bunaciuni de ceafa de porc, gratarite "ca la nunta", in care se impletea o bucatica generoasa de sunca afumata. Cand spun "ca la nunta", trebuie sa intelegeti ca este acel gust si miros de gratar pe care din copilarie l-am asociat cu nuntile facute la tara in satul bunicilor din partea mamei, nunti la care mergeam negresit:) Tot la nuntile astea am descoperit salata de varza alba, tot "ca la nunta". Pentru a intregi treaba, langa flechii a poposit o salata de varza alba.



Langa mine, cot la cot, s-a ales platoul macelarului insotit de castraveti murati, in otet. Castravetii excelenti, poate un pic sarati. Platoul proaspat, savuros, cu un sos rezultat din prajirea diverselor care alcatuiau platoul. Ficat de porc, fasii, foarte fraged, in ciuda faptului ca e ficat de porc! Creier pane, proaspat, nu din cel congelat, dulce, cremos, o incantare. Fudulii si momite, de ti se topeau in gura. Ceva muraturi si doua sosuri - usturoi si maioneza.

Cum la mine nu e masa fara paine, cum nu ar fi Barcelona fara Messi, in cosuletul aferent au poposit 6 painici tuguiate, cu o textura de brutarie frantuzeasca si un gust pe masura celorlalte bucate.

S-a ciocnit cate o halba de nefiltrata de-a casei, nota finala fiind... 70,50 lei.

Doua momente care au intregit ospatul: la un moment dat, observand ca masa noastra avea un foarte mic joc intr-o parte, nu mare, sa zicem 1 cm, maximum 2, ospatarul-sef a tinut sa rezolve problema impreuna cu un picol, punand un serevetel ca flechiile sa stea la orizontala perfecta. Al doilea moment, a fost cand - dupa ce a adus un scaunel de copii, tot din lemn, cu pernita colorata, pentru o familie de langa noi - ospatarul sef a trimis picolul sa stranga un pahar spart din greseala la aceeasi masa, fara sa comenteze in vreun fel "piederea".


Concluzie: O experienta de Liga Campionilor, cu gust divin, cu Tampa in dreapta, care me
rita incercata oricand, nu neaparat inainte de o finala de Liga Campionilor.

Plusuri:
- mancare excelenta
- serviciu ireprosabil
- preturi decente
- amplasament linistit

Minusuri:
- paharele care erau asezate pe mese erau nu tocmai lcrima, avand urmele acelea de picaturi care nu dau bine la un local cu staif

Recomandari:
- mergeti intr-o zi fara vant, pentru a nu sta cu grija servetelelor de pe masa

Note:
Produse: 9
Service: 9,5
Preturi: 8
Curatenie: 9
Personal: 9,5
Total: 45/50

...

vineri, iunie 05, 2015

Restaurant Transilvania - Brasov, de la foarte bine la "merge si asa"

...

Am revenit la restaurantul Transilvania din Brasov, dupa ce anul trecut in precedenta vacanta in orasul de sub Tampa mancasem boiereste, bun si ieftin la acest local.

Cu zona de nefumatori jos, de unde se pot vedea bucataria si pregatirile, restaurantul are zona de fumatori la etaj.

Daca anul trecut am fost impresionat de calitatea mancarurilor (ciorba de vacuta, pastrav la gratar, un piure de spanac cu usturoi de baleai ca prostu, iar in alta zi un meniu ieftin, perfect gatit - ciorbita, snitel, cartofei si salata), de data asta s-a aplicat proverbul cu pomul laudat si cu sacul.

Cum e mancarea la Restaurant Transilvania


Daca servirea a fost la fel de amabila, desi ospataritele erau altele, curatenia la cote la fel de inalte si preturile la fel de jos, mancarea a fost cu cel putin o clasa sub ceea ce ma asteptam.

Ciorba de vacuta foarte buna, cu o smantana groasa, ca la carte, m-a surprins pe final cu o bucatica de carne de vita efectiv prajita/arsa pe una din parti. Aici sunt doua variante: ori carnea de vita a fost calita inainte de a fi pusa la fiert (ceea ce n-am auzit sa se intample), ori era o bucatica de carne dintr-o friptura care a fost reciclata. Nu se face!

Pastravul la gratar a fost ok, dar piureul de spanac mi-a parut mai apos ca data trecuta si parca mai putin savuros.

Un alt fel de mancare incercat a fost o tochitura marca restaurantului, care insa s-a prezentat sub forma a doua cupe de mamaliguta (fiarta corect si fierbinte) si o suita de bucatele de carne de porc (1,5-2 cm) trase la tigaie, alaturi de niste carnaciori subtiri, taiati la aceleasi dimensiuni, dar care ori erau prea picanti pentru gustul meu, ori nu erau la fel de proaspeti pe cat ar fi trebuit.

Cestea de mai sus (ciorba la dublu), doua ape si doua cafele, 84 de lei.

Ca observatie, la ora la care am fost (16:30), restaurantul era gol, iar la plecare le-am urat fetelor care lucrau acolo pofta buna. Mancau o specialitate suta la suta proaspata: cartofi prajiti cu gratar :)

Concluzie: Daca in 2014 le-as fi dat nota 9 la calitatea mancarii, de data asta am ramas cu un gust amar si cred ca merita un 6. La pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Poate o sa ii mai incerc o data in sejurul acesta si voi face un update.

Plusuri:
- amabilitatea si promptitudinea personalului
- curatenia de peste tot
- preturile

Minusuri:
- calitatea mancarii
- faptul ca angajatii serveau masa chiar in salonul de jos, chit ca la ora aceea nu erau alti clienti

Recomandari:
- mergeti in weekend, poate fiind trafic mai mare si produsele sunt mai proaspete si fara reciclare

Note:
Produse: 6
Service: 9
Preturi: 9
Curatenie: 9
Personal: 9
Total: 42/50

...

joi, iunie 04, 2015

Rezultatele romanilor la Euro Tour Germania

...

Primii 16

Babken Melkonian - Karl Boyes    6-9
Ioan Ladanyi - Konrad Juszczyszyn  6-9


Primii 32

Babken Melkonian - Ivo Aarts (Olanda)            9-6
Ioan Ladanyi - Mohammed Alhosani (Kuweit)  9-7
Ciprian Gandac - Florian Hammer (Germania) 6-9

Meciuri de calificare in primii 32 - spate

Ioan Ladanyi - Alexander Kazakis (Grecia)   9-8
Ciprian Gandac - Daryl Peach (Marea Britanie) 9-6
Robert Braga - Radoslaw Babica (Polonia)   5-9

Turul 6 pe spate

Ciprian Gandac - Fedor Gorst (Rusia) 9-3
Robert Braga - Maksim Dudanets  (Rusia) 9-8

Turul 5 pe spate

Alex Florescu - Nick Malai (Grecia)     6-9
Ciprian Gandac - Dennis Braun (Germania)  9-5
Robert Braga - Tim de Ruyter (Olanda)  9-3
Mario Toader - Matthias Blehs (Germania) 4-9

Meci de calificare in primii 32 - fata

Babken Melkonian - Bruno Muratore (Italia)  9-6
Ioan Ladanyi - Nick van den Berg (Olanda)   4-9


Turul 4 pe spate

Alex Florescu - Erki Erm (Estonia)     9-7
Ciprian Gandac - Andreas Gerwen (Suedia)  9-4
Ovidiu Cristea - Roy Gerards (Olanda) 4-9

Turul 3 pe fata

Babken Melkonian - Robert Braga 9-3
Mario Toader - Karol Skowerski (Polonia)  5-9
Ioan Ladanyi - Marc Bijsterbosch (Olanda) 9-8

Turul 3 pe spate

Alex Florescu - Silvia Gulden (Germania)     9-2
Adi Cocolin - Toni Drago (Malta)     5-9
Ciprian Gandac - Michelangelo Sorace (Italia) Gandac castiga prin Forfeit
Adrian Ranzburg - Nicolas Baumanns (Germania)  2-9
Ovidiu Cristea - Pierfrancesco Garzia (Italia)  9-6

Turul 2 pe fata

Babken Melkonian -
Wojciech Szewczyk (Polonia) 9-5
Robert Braga - Klaus Hebestreit (Germania)      9-6
Babken si Braga se pot intalni mai departe in meci direct, daca castiga
Alex Florescu -
Bruno Muratore (Italia)     3-9
Ciprian Gandac - Meshari Bouhaimed (Kuweit) 5-9
Mario Toader - Thomas Damm (Germania)   9-6
Adrian Ranzburg - Tom Staveley (Marea Britanie) 5-9
Ioan Ladanyi - Krystian Piekarski (Polonia)   9-7
Ovidiu Cristea - Christian Prager (Germania)  8-9

Turul 2 pe spate

Adi Cocolin - TUR LIBER
Elvis Mladinescu -
Robbie Roemgens (Olanda) 7-9

Turul 1

Babken Melkonian - Erik Soltau (Germania) 9-5
Adi Cocolin - Klaus Hebestreit (Germania)   3-9
Robert Braga - TUR LIBER
Alex Florescu - TUR LIBER
Ciprian Gandac - TUR LIBER
Marian Toader - TUR LIBER
Elvis Mladinescu - Carlos Cabello Ariza (Spania) 4-9
Adrian Ranzburg - Sascha Edling (Germania) 9-7
Ioan Ladanyi - Chhristine Wiechert (Germania) 9-2
Ovidiu Cristea - Michael Gyau (Germania) 9-1




...

miercuri, iunie 03, 2015

11 romani la Euro Tour Germania (Baunatal, 4-6 iunie)

...

Vineri incepe la Baunatal (Germania) o noua etapa de Euro Tour la biliard. Se va juca bila 9, primul la 9, spargere alternativa. Piramida dubla pana la primii 32, de unde incepe eliminarea directa.

sursa foto: Facebook Adi Cocolin


La acest Euro Tour, Romania va avea inscrisi (cel putin asa apare pe lista de participanti disponibila on-line la aceasta ora), 11 reprezentanti.

Adi Cocolin
Robert Braga
Ciprian Gandac
Alex Florescu
Adrian Iliescu
Ioan Ladanyi (confirmat oficial la aceasta ora de site-ul Euro Tour)
Marian Toader
Babken Melkonian
Mihail Elvis Mladinescu (confirmat oficial la aceasta ora de site-ul Euro Tour)
Ovidiu Cristea
Adrian Ranzburg

Din motive de vacanta si participare la etapa locala de la Brasov, in Club Arta, nu voi face live score/text de la competitie, insa va voi tine pe cat posibil la curent cu desfasurarea ostilitatilor :)

Succes!

...

luni, mai 18, 2015

Cremeria Emilia Romania - un fel de administratie financiara, dar gustoasa

...

stiu, sunt carcotas.

am fost duminica la Cremeria Emilia din Centrul Vechi. Impresiile, mai jos:

- terasa extrem de aglomerata, in jumatatea de ora petrecuta acolo nu am vazut o masa libera
- Diana Munteanu, machiata ca de revista, isi certa odrasla la o masuta
- culoarul de acces spre scarile ce duc la etaj este acelasi pe care se formeaza coada pentru a comanda bunatatile
- pe acest culoar, pe niste buturugi foarte stilish asa, oamenii care nu aveau loc pe terasa sau nu doreau sa urce la etaj, mancau deliciile cam "pe genunchi", cum mancau pe vremuri navetistii pe bancuta in gara, pe un ziar
- coada ducea pana afara. totusi, nu erau mai mult de 8-10 persoane, dat fiind faptul ca spatiul este micut
- daca vrei sa servesti inghetatele si dulcegariile sus, trebuie sa iti duci singur tavitele, service-ul existand doar pentru terasa
- un nene cu aer de italian stat mult prin romania a fost amabil cu noi sa ne explice cum e cu service-ul si cu comenzile, ne-a luat banii, dar in vartejul de acolo omisese sa ne dea si apa si sa dea restul exact
- inghtetatele sunt fine extrafine si din cele 4 sortimente incercate topul este: 1 - fistic; 2 - cafea; 3 - fragola; 4 - lamaie (nu luati lamaie decat daca sunteti inconstienti :D). 12 lei doua cupe
- tarta emilia - 15 lei, un fel de tiramisu cu blat de biscuit oreo style - nice and smooth. de reincercat
- un fel de semifreddo alcaruinumenulamretinut, cu cirese amare si un crocant de ceva migdale, 10 lei. bun de iti venea sa intrebi daca e doar mostra si au undeva si paharele mai mari.
- apa, singura existenta, 12 lei. 250 ml. vorba cuiva: m-am simtit ca in Bamboo
- fetele de dupa tejghea se misca repede
- sortimentele de inghetata sunt afisate pe un perete, dar in inghesuiala aia nu prea ai timp sa iti faci ordine in cap
- sus e liniste si daca stai deasupra intrarii, poti vedea ce sutiene sau ce nesutiene au fetele care intra in cremerie
- usa la toaleta era deschisa, iar orice intentie de a ii face poze a fost lasata pierzaniei. tot pierzaniei erau lasate stive de hartie igienica folosita in cosul de gunoi care arata ca un cornet de inghetata cu 3 cupe in varf. macar de ar fi tinut usa inchisa

Concluzie: te simti ca la coada la adminsitratia financiara. inghesuit, n-ai de unde lua o apa mai ieftina, vanzoleala.

Plusuri:
- calitatea inghetatei, probabil cea mai buna vanduta "desfacuta" pe undeva prin Bucuresti
- gusturile fine ale celorlalte bunatati

Minusuri:
- organizarea spatiului
- ma asteptam la o gama mult mai ampla de "altceva decat inghetata"

Recomandari:
- mergeti in timpul saptamanii, poate e mai liber
- mergeti cu burta plina, ca sa nu va ghiftuiti cu inghetata. o sa fiti tentati

Note:
Produse: 9
Service: 6
Preturi: 8
Curatenie: 2
Personal: 8
Total: 33/50

...

luni, mai 11, 2015

Un taximetrist de milioane. Zece mai exact

...

drum cu taxiul, azi, cu treaba.

soferul, un domn la vreo 50 de ani, tuns regulamentar, imbracat corect, curat si parfumat. centura pusa (e primul pe care il vad cu centura de cand merg eu cu taxiul. si merg).

isi cere scuze, ca e prima cursa si a intarziat un minut ca trebuia sa scoata zetul (un fel de raport pe ziua precedenta).

cum nu aveam bani schimbati si pentru ca mi s-a intamplat ca unii taximetristi sa imi mentioneze ca sunt la prima cursa si nu au marunt, i-am spus ca in drum spre destinatie sa oprim la un magazin sa schimb bani, pentru ca nu am marunt.

domnul meu imi raspunde sa stau linistit, ca are bani sa dea rest. "va dau rest si la 500. nu ies din casa fara 10 milioane la mine. pai ce fac, daca vin doi clienti cu bancnote de 200 de lei le zic sa mergem pe banii lui sa schimbam?"



peste 2 minute, la un semafor, il aud cum fosnea niste hartii. imi intinde 5 hartii de cate 10 lei si ma intreaba daca vreau sa imi schimbe mai mult.

5 minute mai tarziu imi spune cum s-a trezit el dimineata, a dat drumu la aplicatie si s-a trezit cu penalizare de 6 ore. "am sunat la dispecerat si am intrebat de ce am suspendarea. mi-a zis ca nu am ajuns la ultima comanda. zic: doamna, la strada era scris EXTRAVILAN, numarul 2. e vreo strada in bucuresti EXTRAVILAN?".

mirat si eu, ma gandesc in continuare daca asta chiar pleca in fiecare zi cu 10 milioane la el, just in case.

la un moment dat, se aude pe statie, un coleg de-al dansului: "doamna, vedeti ca imi apare pe aplicatie o comanda cu strada EXTRAVILAN, numarul 2".

nu m-a mai mirat nimic.

...