luni, noiembrie 03, 2014

Nu mai asteptati minuni din diaspora, voturile de care avem nevoie sunt aici...

Citez din mandruta: „pentru ca, din pacate, a trebuit sa-i exportam pe cei mai buni, pentru ca parintii si copiii lor sa aiba ce manca aici”.

Gresit. Cei mai buni n-au fost exportati pentru ca n-aveau ce manca aici. Se poate manca si in romania, mai ales daca esti cel mai bun. 

Majoritatea celor plecati la munca sunt palmasi, oameni simpli. Zilieri, muncitori in constructii, ingrijitori de pensionari cu bani, culegatori de capsuni si rosii. Foarte putini dintre ei dau doi bani pe votare. Foarte putini dintre ei isi permit sa plece din oraselele in care trag din greu ca sa ajunga la o sectie de votare.
Nu asteptati minuni de la diaspora!

Din, sa zicem, doua milioane de romani cu drept de vot au venit 161 de mii. Adica 8%. Acceptam ca or mai fi fost cateva mii care n-au apucat sa voteze. Rotunjim la 200 de mii. Sunt aproape un milion de voturi diferenta in favoarea lui Ponta. Daca si diaspora ar fi venit la vot in aceeasi proportie ca romanii ramasi acasa, am fi avut inca 1 milion de oameni care votau. Poate ies in turul doi. Poate si apuca sa voteze. Dar pana sa apuce sa voteze cei care au plecat pe afara, sa votam noi astia de aici!

Dincolo de mandria de a fi roman a celor plecati pe afara, raman la parerea ca majoritatea nu dau doi bani pe ce se intampla in romania. Mai exact, eforturile lor sunt de supravietuire, nu stau sa se gandeasca la faptul ca daca se invoiesc o zi de la joburile lor, mai mult sau mai putin legale, din italia, spania samd, vor schimba ceva acasa.

Vocile pe care le auzim revoltandu-se afara, fie la viztele lui ponta la madrid, fie la paris, londra sau viena, unde unii n-au apucat sa voteze, sunt vocile unei minoritati. Si am un feeling ca vocile astea sunt ale oamenilor din urmatoarele trei categorii: oameni super competenti, ceruti afara de companii pe bani multi, romani stabiliti definitiv in strainatate, dar cu melancolia unei romanii frumoase, sau studenti/masteranzi, oameni la specializare prin centre universitare. Cativa sunt prieteni de-ai mei. Au votat sau au vrut sa voteze. 

Cealalta categorie o reprezinta cei care trudesc pe salarii care in tara par mari, dar acolo sunt la limita de jos. Am si prieteni dintre acestia. Niciunul nu s-a dus la vot. Nu ii intereseaza. Pesemne e si diferenta de educatie, de inteligenta, de cine mai stie ce.

Pentru cei din urma conteaza ziua de maine, nu urmatorii 5 ani. Cu ponta sau iohannis, ei tot vor strange din dinti sa trimita 150 de euro prin orasele ramase fara industrie, sau in satele unde nici iarba nu creste in ograzile varstnicilor lor parinti. 

Si nu va asteptati de la acest gros sa se schimbe si sa iasa la vot. Ei acasa hranesc niste batrani care voteaza cum le spune primarul. Pentru ca nici cei ramasi acasa prin unghere de sate nu se gandesc la urmatorii 5 ani, ci la ziua de maine, sau la cea de saptamana viitoare, cand le trimite fata 150 de euro, sa mai ia o haina „la ala micu’”, asta daca nu cumva banii se duc la birtul din sat, unde a baut pe caiet „tatal” somer ramas acasa cu x copii, asteptand ca nevasta sa dea lovitura in timp ce trudeste spaland rufe sau culegand sparanghel.

Cam asta e treaba cu diaspora. 

Felicitari celor care au votat si vor vota, insa pana nu ies si ei macar jumatate la vot, ramane sa speram ca mai urnim din case 15-20% dintre cei care n-au fost acum pe 2.

Daca nu, o sa incepem si noi sa ne gandim din nou, nu la urmatorii 5 ani, ci la ziua de maine.

...

Un comentariu:

  1. Bine zis ! Oricum a fost destul de suspecta revolta asta si patosul unora de pe afara. Asa subit cum le pasa lor de Romania. Ponta sau Neamtu ce mai conteaza cand nu ne schimbam noi insine. Minunea si schimbarea nu trebuie sa vina de la guvern, sau de la presedinte. Fiecare dintre noi trebuie sa fim mai buni, sa nu ne lasam manipulati si sa acceptam opiniile altora altfel suntem mai comunisti decat comunistii

    RăspundețiȘtergere