luni, noiembrie 23, 2009

Unde a gresit Crin

- a gresit cand a infierat exit-poll-urile, socotindu-se dezavantajat de moguli si furat de masinariile de vot ale unor partide (PSD si PD-L) care in teritoriu au acces mai usor la sufragiul maselor.
- chiar de ar fi fost asa cum spune, o parte din cei care nu l-au votat pe el se vor considera considerati a fi de plastilina. cealalta parte oricum nu vor fi auzit/luat in seama acuzele lui Crin.
- a gresit cand, in discursul de la ora 21.00 din data de 22 noiembrie nu si-a asumat locul al treilea si nu a rostit clar pozitia sa, care putea foarte bine sa nu fie cea a partidului.
- cand peste 20% din cei care au votat ti-au aratat increderea lor, normal este sa fii primul care clarifica lucrurile. sa-ti asumi rezultatul, multumind acelei cincimi care te-a sustinut, aratand clar ca esti barbat, si nu un adolescent politic. chiar daca n-ar fi dat dovada de obedienta fata de o posibila ulterioara pozitie a partidului, in calitate de om care a candidat pentru presedintie si in calitate de lider al unui partid, isi putea permite sa spuna: din respect pentru fiecare din cei care m-au votat, am incredere ca in turul doi vor decide singuri, la fel ca acum, daca vor acorda votul lor unuia dintre cei doi ramasi in cursa. in felul acesta valoriza discernamantul acelei cincimi, dadea un semnal ca el nu-i considera masa de manevra si evita din start etichetarea lui si a PNL-ului drept urmaritori ai ciolanului.
- a gresit cand a iesit luni, 23 noiembrie si a spus ca exclude o sustinere a lui Traian Basescu
- daca nu facea greseala de la punctul 2, astazi n-ar fi fost in pozitia de a face aceasta a treia eroare. eroare nu pentru ca nesustinerea lui Basescu ar fi ceva rau, ci pentru ca in felul asta se eticheteaza, el si partidul, in urmaritori de ciolan. mai mult, isi asuma clar un partizanat pentru un reprezentant cu radacini rosii, in speta Mircea Geoana.
- daca n-ar fi facut aceste greseli, Crin ar fi avut sansa reala ca peste 5 ani sa fie principalul favorit la fotoliul de la Cotroceni. pentru ca ar fi iesit demn din aceasta inclestare tulbure intre un cameleon si o marioneta. pentru ca ar fi putut spune: dragi alegatori, PNL va lua in considerare formarea unui guvern cu o parte sau alta abia dupa ce voi, cincimea liberala, va veti fi aratat vointa politica in turul al doilea, ca oameni maturi si cu discernamant, fara a fi considerati masa de manevra a mea sau a PNL. fara PNL, Geoana sau Basescu ar fi avut o singura solutie de guvernare - cea impreuna. din opozitie, PNL ar fi putut creste, la fel si Crin. cu PNL inclus in planurile de guvernare, Crin si liberalii ar fi putut pune conditiile dorite pentru a lucra la redresarea Romaniei alaturi de alt partid sau ar fi putut spune: nu, multumim, strategia voastra nu este cea buna pentru Romania, suntem mai utili tarii din opozitie. stiu, ar fi insemnat inca vreo doi ani si jumatate fara os de ros, insa ar fi dat dovada de moralitate si inteligenta.
- in plan tactic, daca Crin nu facea aceste greseli se puteau intampla urmatoarele:
1) tara mergea brici cu o guvernare ce nu includea PNL: partidul putea castiga locul doi in urmatoarele alegeri, folosindu-se de plasarea in opozitie si de erodarea PD-L. in plus, castiga tara. misiune atinsa.
2) tara mergea brici cu o guvernare ce includea PNL-ul: partidul putea castiga urmatoarele alegeri parlamentare, Crin era bine plasat pentru 2014, tara castiga. misiune atinsa.
3) tara mergea prost, cu o guvernare ce exclude PNL-ul. partidul putea castiga urmatoarele parlamentare, Crin ar fi crescut pentru 2014.
4) tara mergea prost, cu o guvernare ce includea PNL-ul. partidul n-ar fi avut mult de pierdut, putand arunca vina guvernarii proaste pe carca PSD-ului si ramanea sa isi arate valentele intr-o confruntare directa cu PD-L si PSD. tara pierdea.
In primele 3 cazuri, o misiune era atinsa. in cazul 4 nu mai era nevoie sa-si faca griji ca au ales sa intre la guvernare. inseamna ca n-au fost in stare sa puna conditiile corecte si sa-si faca treaba bine.
- ce se intampla de acum inainte, cand e clar ca PNL va intra la guvernare cu PSD, iar Crin va cere alegatorilor sai sa-l sustina pe Geoana?
a) totul merge struna: PSD, cu o mai buna acoperire teritoriala va lua caimacul la viitoarele alegeri, atat parlamentare cat si prezidentiale, iar PNL si Crin nu vor putea merge pe cartea lui Gica contra. vor ramane pe locul doi.
b) tara merge prost: PNL si Crin nu vor castiga popularitate in primul rand din cauza rezultatelor guvernarii, in al doilea rand din cauza faptului ca PD-l si alegatorii anti-PSD vor spune: ati tradat in decembrie 2009, suportati! spre deosebire de PSD, PNL va resimti mult mai dur in alegeri aceasta varianta.

Facand o comparatie, conduita corecta a lui Crin, in momentele ce au urmat exit-poll-urilor ar fi dat PNL-ului si lui sansa de a fi in viitorul apropiat partidul nr.1, in cel putin o situatie din 4. in doua situatii din 3, PNL ar fi avut macar locul doi in preferintele votantilor. in actuala situatie, cu greselile facute de Crin, PNL are o sansa din doua sa ajunga partidul nr. 2 si una din doua sa se scufunde.

Un comentariu: